Andrei Pleşu – La ce (mai) e bună cultura?

Postat la 22 aprilie 2010 - in Video | 3 Comentarii


Dl Andrei Plesu
VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 3.6/5 (17 Voturi)
Andrei Pleşu - La ce (mai) e bună cultura?3.6517
Dă mai departe:
 • Facebook
 • LinkedIn

Comentarii

3 Raspunsuri la “Andrei Pleşu – La ce (mai) e bună cultura?”

 1. chirescu la mai 11, 2010 14:15

  A fost o încîntare sa ascult conferinta
  Un moment de delectare culturala : continut si forma
  Cînd va tine conferinta “La ce (mai) e buna religia ?”
  Cu cordialitate,
  M.Chirescu

 2. Paul Constantin la mai 17, 2010 0:46

  Prin cultură înţelegem artă. Ei bine, arta e singurul lucru care ne face să fim oameni. Este adevărat că, de multe ori, evadarea în „cultură” sprijină eşecul în viaţa materială, e adevărat că uneori, absorbiţi de artă, uităm să ne îngrijim de lucrurile materiale, dar cât e de frumoasă „beţia” aceasta. Un om fericit e acela care se simte bine când ar trebui să se simtă prost. Sună paradoxal, dar aşa e. Arta e o beţie din care nu e bine să te trezeşti de cele mai multe ori.

  Eu am pierdut plăcerea de a citi de dragul cititului. Mai demult lectura mă rupea pur şi simplu de realitate. Mi-am pierdut plăcerea de a cânta. Rar mai simt acei fiori pe care îi cunoşteam atât de bine. Artiştii sunt cei mai fericiţi oameni de pe pământ, artiştii adevăraţi, eu nu sunt unul dintre ei.

  Cultura trebuie iubită, apreciată. Şi facem asta consumând-o. Muzica lui Bach nu este o icoană, e o muzică care poate să stârnească şi pasiuni senzuale.
  Cultura valorizează bucuriile vieţii. În cultură se găsesc şi mari tristeţi. Ea se împleteşte cu viaţa, dar nu ne oferă întotdeauna, în legătură cu viaţa normală, bucurii. Bucuria culturii e o senzaţie foarte rafinată. E o chestiune de atitudine.

  Realitatea e urâtă, murdară. Oamenii sunt egoişti. Nu face nimeni nimic fără să aibă un interes; în unele cazuri e un interes bun. Ei bine, artiştii fac lumea asta să arate mai bine. Arta în general e o formă de estetică a urâtului material. Când vezi un scaun dintr-o cafenea, poţi să vezi mai mult decât atât. Poţi să vezi oamenii care s-au aşezat pe el, poţi să imaginezi discuţiile pe care le-au avut. O stradă murdară poate fi mai mult decât o adunătură de pietre şi praf.

  Problema e că mulţi oameni nu ştiu să „iubească” cultura, Sunt oameni de cultură care au problema asta din păcate.

  Cultura nu presupune etică. Un scriitor e artist atunci când scrie, un muzician când compune, nu când se culcă cu prostituate.

  La ce este bună cultura? Avem nevoie de cultură? Sigur! Avem un mecanism în spiritul nostru care o cere. Problema e că mulţi oamenii îl pun în mişcare cu „energii alternative”. Arta autentică e înlocuită de alte fenomene…

  Cultura, arta, e cel mai puternic drog. Din păcate nu crează întotdeauna dependenţă…

  Mai adaug un mic eseu in care vorbeam despre nevoia de cultură.
  http://www.youtube.com/watch?v=wzZbgK1o9DY

 3. Ion Besteliu la septembrie 19, 2010 20:12

  Subtitrati-le fratilor, si sa le raspandim, prelegerile astea. Abia de existam, ca popor cu istoria si temelia sa, in constiinta Europei de azi. Inclusiv in randul oamenilor cultivati. Crusta lui ’stiu ca nu vreau sa stiu’, groasa cum e, se mai si sparge cateodata, daca discursul e de un anumit nivel, si daca cel care-l receptioneaza e spre cinstit.
  Dezvelire, prin banalul, dar bunul, fapt divers. Ca de cel’alt fapt divers avem parte destul si cu si fara de voie…

Tu ce crezi?