Domnul Neagu DJUVARA despre Întâlnirea ERUDIO din 11 nov. 2009

Postat la 26 iulie 2010 - in Invitați | Tu ce crezi?


Domnul Neagu DJUVARA a fost invitatul Întâlnirii ERUDIO din 11 nov. 2009, cu tema “Declinul civilizaţiei occidentale. Noi încotro?”

Puteţi urmări înregistrarea video a întâlnirii aici.

După conferinţă, dl. Neagu Djuvara i-a scris Mihaelei Gînju scrisoarea de mai jos:

“Mărturisesc că aveam o oarecare aprehensiune înainte de a mă prezenta, miercuri 11     noiembrie în faţa unui public de oameni de afaceri, de tehnicieni, de ingineri sau administratori de societăţi, de diferite vârste – dar în principiu nepregătiţi să asculte o expunere destul de teoretică şi abstractă asupra declinului civilizaţiei occidentale şi a soartei ţării noastre în acest context. Credeam, în orice caz, că voi avea în faţa mea un public destul de restrâns şi – s-o spun? – feţe destul de sceptice.


O primă impresie care să mă îmbărbăteze a fost să găsesc o sală mare, plină până la refuz, cu un public dispus, în chip vădit, să mă asculte cu simpatie. (Lumea trebuie să ştie că „tracul”, chiar la vorbitorii care au cărunţit prin amfiteatre, sau la politicieni de vârsta a treia, nu lipseşte niciodată înainte de înfruntarea unui public nou!)

Am început deci să-mi expun, cât se poate de succint, teoria mea de filosofie speculativă de Istorie, încropită timp de 20 de ani în împrejurările „Războiului rece” din anii 1950-1970, când în inimile noastre, ale tuturor celor care eram din ţările cotropite de Uniunea Sovietică, de ambele părţi ale Cortinei de Fier stăpânea teribila incertitudine:

Cine va ieşi învingător din uriaşa confruntare, URSS sau USA?

Trebuie să spun din capul locului, că am făcut greşeala de neiertat că nu mi-am pus ceasul pe masă, în faţa ochilor. În principiu trebuia să vorbesc 45 de minute, pentru a lăsa un timp cam egal, unor discuţii cu ascultătorii. Probabil că m-am încălzit prea tare în expunerea mea, în povestea descoperirii mele a teoriei „Retragerii elementelor centrale şi ascensiunea perifericilor” în stadiul de declin al tuturor civilizaţiilor – apoi în încercarea de a intui unde se situează România în acest complex; ce poate prevedea un „gâcitor” (al viitorului), cum pronunţa Iorga – şi astfel m-am trezit la urmă că trecuse un ceas şi jumătate, iar apoi tot atât în întrebări şi răspunsuri şi în semnături de autografe.

Iar reacţia ascultătorilor, la urmă, a fost atât de călduroasă , până la exagerare, cum e firea românului , că mi-a mers la inimă.
Mulţumesc tuturor – şi în primul rând organizatorilor ERUDIO, pentru bucuria sufletească din acea seară.”

Neagu Djuvara

22.11.2009

neagudjuvara_p1-1280x768

NeaguDjuvara_p2

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 5.0/5 (11 Voturi)
Domnul Neagu DJUVARA despre Întâlnirea ERUDIO din 11 nov. 20095.0511
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

Tu ce crezi?