“Libertate”

Postat la 21 februarie 2012 - in Scrise de Erismatici, Viața după 6 | Tu ce crezi?


Pare că Franzen şi-a propus să sape în toate problemele posibile ale unei vieţi. Relaţia părinte-copii, cu nuanţele mamei şi ale tatălui în raport cu fiul-fiica. Influenţele copilăriei şi ale adolescenţei în simptomele adultului în căutare de sens. Relaţia de cuplu, cu toate bucuriile şi crizele, cu infidelităţile dorite şi neînfăptuite, cu frânturile extatice ale adulterului, cu fantasmele şi psihoza aşteptărilor neîndeplinite.
Pasiunile dintre înamoraţi cu vârste semnificativ diferite şi marasmul moral-senzual-deprimant-responsabil al omului care nu poate alege din toate rolurile aflate la dispoziţie, în ciuda libertăţii şi din cauza libertăţii, în permanentă căutare fără rezultat a unui canon care să îi spună cum naiba e bine să trăiască.

Despre prietenie şi trădare, spirit competitiv şi decizii luate de genele dominante, în locul nostru, despre religie şi capcane, despre iubirea idolatră la limita patologicului, despre revolta adolescentului şi a adultului cu sânge de copil, despre “furia omului cumsecade” îmbăiat în responsabilitate, despre alegeri greşite şi, din nou, despre libertate, ca o mare fentă, păcăleala universală de pasăre în zbor, visător ascunsă în tufişuri.

Despre mai toate temele sociale la modă acum sau cine ştie când, de la ecologie şi suprapopulare, până la rasism şi înlănţuirea rural-cuminte-urban-acaparator, toate din perspectiva libertăţii de afiliere, cu tot desuetul sau solemnul aferente. Despre valori schimbătoare şi compromisuri, despre corupţie publică sau interioară, despre cruzime naturală, înţeleasă sau nu, despre o sclavie autoimpusă ca antonim al libertăţii, eliberatoare doar când încetează irosirea unei vieţi în care încetezi să trăieşti altfel decât eşti.

Despre libertatea care te trişează şi-ti distruge rânduirea normală a sinapselor, despre neputinţă, disperare şi deprimare, cu toate fazele ei, despre libertatea dorită în absenţă, dar care, până la urmă, ne face idiot de nefericiţi, despre încorsetare şi greutatea asumării unei alegeri.

Că Franzen e un scriitor fabulos e neîndoielnic, dar cartea de faţă este aproape nedrept de frumoasă, în armonia şi profunzimea cu care se joacă cu fiecare detaliu, fără a altera destinul ansamblului.

O carte miracol.
Un miracol al libertăţii ca povară, dar şi ca izbăvire. Sau nu?

Codruţ Nicolau este absolvent Erisma 2.

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 3.7/5 (3 Voturi)
"Libertate"3.753
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

Tu ce crezi?