Făt Frumos din Lacrimă de Râs

Postat la 24 octombrie 2013 - in Ce mai facem, ce mai zicem, Scrise de Erismatici | Tu ce crezi?


Încă de la începutul Erismei, acum opt ani, modulul de scriere creativă, cu scriitoarea Ioana Pârvulescu, a fost un catalizator pentru creativitate, un spaţiu-timp care a înlesnit reîntâlnirea fiecăruia dintre erismatici cu propria imaginaţie, originalitate şi forţă creatoare. Astfel, nu e întâmplător că ultima temă din cadrul modulului pentru Erisma 16 a fost scrierea unui text cu titlul „Cine eşti?”. Pentru ca provocarea să fie şi mai mare, fiecare a avut de scris textul după o convenţie.

Ca de fiecare dată, Erismaticii au fost la înălţimea propriei creativităţi. Textele lor ne-au emoţionat, ne-au impresionat sau ne-au smuls râsete şi aplauze. Unul dintre erismaticii care a reuşit să provoace în auditoriu toată gama de reacţii pozitive a fost Ionuţ. Convenţia pe care el a tras-o din pălărie a fost „Te-ai făcut de basm: tu, personaj de poveste”.  Spre norocul şi deliciul celor care l-au ascultat. Iată textul:

- Gata, m-am săturat! Nu mai vreau! Zi de zi, de când mă ştiu, acelaşi lucru: ia-ţi picioarele la spinare, bibane, şi treci de salvează lumea! Dar pe mine cine mă salvează?

- Toată ziua te plângi! Parcă eşti o babă! Că e greu, că nu te apreciază lumea cum ar trebui, că nu se mai termină cu problemele! Da’ când eşti în miezul evenimentelor, îţi place! Când te aclamă că i-ai scăpat de balauri şi ghionoaie, îţi creşte inima! Când ţi-ai luat fată de împărat de soţie şi jumătate de împărăţie, ţi-au sticlit ochii! Asa că nu te mai văita!

- Aşa o fi, nu zic ba, dar câteodată simt că nu mai rezist! În fiecare dimineaţă, acelaşi lucru: la 7 trezirea şi un pic de spălat (nu mult, că nu mă mai recunoaşte lumea); apoi trage cizmele cele groase, că nu se ştie pe unde ajungi; pune-ţi cămeşa cea roşioară, că poate te răneşti şi să nu se sperie tovarăşii de luptă; dupa asta, trage iţarii maro, să se asorteze, că de, vremurile sunt grele; încinge paloşul ăl bun, scoate bidiviul din grajd şi hii pe treabă! Şedinţa cu Verde Împărat, imediat primeşti nescai misiuni: du-te şi convinge-i pe alde Fomilă, Setilă sau Lungilă să te ajute s-o răpui pe Muma Pădurii, roagă-l pe corb să-ţi dea apă vie când te baţi cu Zmeul, până şi de nenorocitul ăla de cal trebuie să mă milogesc din când în când şi să îi aduc jăratec sau mai ştiu eu ce alte trăsnăi la care pofteşte, altfel zice că nu iese din grajd, că e răpciugos! NU MAI VREAU!

- Ai şi tu dreptatea ta, dar recunoaşte, ai putea să faci mai mult!

- Mai mult? Tot eu! Ai înnebunit! Până la urmă, tu cu cine ţii? Eşti conştiinţa mea sau nu?

- A ta, a ta, dar tocmai asta e treaba mea. Şi recunoaşte, de la o vreme te-ai cam lenevit! Ţi s-a cam urcat la cap gloria isprăvilor de demult şi trăieşti din grăsime. De când n-ai mai făcut ceva nou?

- Da’ de ce trebuie neapărat să fie nou! Eu mă pricep la vechi! Noul e greu! Ştii că am încercat de multe ori, dar nu am nici timp…

- Mai educă-ţi şi tu un pic voinţa! Ţin minte, pe vremuri, când îţi puneai ceva în cap, nimic nu-ţi stătea în cale! Ce, cu Ghionoaia a fost uşor? Sau cu Jumătate-de-om-călare-pe-jumătate-de-iepure-şchiop?

- Aşa o fi, dar am mai îmbătrânit şi eu. Am nevoie de timp şi pentru mine! Uite cum arăt! Dracu’ a mai văzut Făt Frumos cu burtă! Ultima oară când m-am dus să omor un balaur, nici n-am apucat să trag sabia: s-a prăpădit ăla de râs când m-a văzut! Şi mai vreau să stau şi eu mai mult pe lângă castelul omului, cu Ileana Cosânzeana, cu ăia micii! Că mâine-poimâine pleacă de acasă şi ne mai vedem la Surprize-Surprize!

- Dar de chiolhanuri şi barbugeală cu Prâslea şi Greuceanu’ ai vreme! Treaba ta, dar nu te văd bine… Mai pune şi tu mâna şi învaţă ceva, du-te pe la un curs, fă mişcare, termină ce începi…

- Gata, linişte, mi-ajunge! Să nu te mai aud, că-ti crăp capul cu un ciocan! Fă să-mi fie dor de tine!

Mă cam enervează, dar pe undeva are dreptate… Ar cam trebui să mă schimb. Gata, ce e azi, joi? De luni încep! A, da’ nu pot luni, că am iar şedinţă. Poate de miercuri, că e ziua mea norocoasă…

Scris de Ionuţ Popescu, Erisma 16.

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 5.0/5 (7 Voturi)
Făt Frumos din Lacrimă de Râs5.057
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

Tu ce crezi?