In the mood for love

Postat la 12 decembrie 2013 - in Scrise de Erismatici | Tu ce crezi?


Este titlul filmului unui regizor asiatic, Wong Kar Wai, care a fost premiat la Cannes in 2000. Titlul a fost inspirat de unul din cântecele lui Brian Ferry. Acțiunea filmului se petrece în Hong Kong-ul anilor 1960.
Este un un film de o frumusețe fizică devastatoare și străbatut de o tristețe infinită, de o dorință aproape palpabilă pentru iubire. Un film despre oportunități ratate de împlinire a iubirii. O iubire care plutește în aer dar care nu se consumă niciodată altundeva decât în mintea și în sufletul interpreţilor. O muzică care ajunge direct în stomac și în suflet, transmite emoții puternice pe un ritm pașnic și liniștitor, interpretată de un violoncel și o tobă care induce subliminal bătăile discrete ale inimii. Mesajul care străbate filmul este că în trecut oamenii care aveau secrete nu le împărtășeau cu nimeni. Ei se urcau pe munte, căutau un copac, făceau o gaură în el și în gaura aceea își șopteau secretul. Apoi acopereau gaura cu noroi și secretul lor rămânea îngropat acolo pe veci. La fel și iubirea acestor două personaje, fiecare căsătorite cu parteneri infideli, a rămas neconsumată, neîmpărtășită, ascunsă în scoarța lor cerebrală și în scoarța copacului secretului lor. Filmul se încheie cu sentimentul de remușcare și bântuire al trecutului pentru fiecare din cei doi, trecut la care amândoi jinduiesc dar pe care niciunul nu-l poate atinge.
Regizorul nu are o poveste de spus, ci transmite o stare. Este un film despre pierdere și dor, despre dorința înfrânată, despre captivitatea în propriile prejudecăți, despre convenții și constrângeri sociale ilustrate fizic prin prezența gratiilor de care pe rând, cele două personaje se tot sprijină la fiecare întâlnire. Un film despre pasiune risipită, iubire pură, cu personaje extrem de frumoase, care gândesc și vorbesc frumos și cald și calm. Și nu în ultimul rând, vestimentația personajelor este de un bun gust și o frumusețe ieșita din comun, mai ales cea a personajului feminin. De fapt schimbarea hainelor personajului feminin face delimitarea în timp a scenelor. Maggie Cheung, interpreta feminină face pentru cheongsam ceea ce a facut Audrey Hepburn pentru rochia neagră de seară. Este ceea ce programul Erisma a făcut pentru mine. Am mai urcat o treaptă. Un etaj întreg! M-am descoperit pe mine așa cum nu speram să fiu!
Cu aceeasi delicatețe cu care filmul ne aruncă în iubire și regizorul ne face să ne privim în noi înșine, să ne descoperim pe noi, echipa programului Erisma ne provoacă să ne vedem frumusețea interioară, ne deschide ochii spre copilul din noi care tocmai a regăsit jocul și prin el creativitatea, credința în bine și frumos. Pentru că am învățat să mă iubesc și să dărâm gratiile de care mă sprijineam, pentru că am ieșit din convențional, pentru bucuria de a întâlni oameni frumoși și creativi și pentru încă altele, vă mulțumesc și vă iubesc!

Mihaela Vidopol
Managing Director Kufner Romania
Erisma 16

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 4.3/5 (7 Voturi)
In the mood for love4.357
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

Tu ce crezi?