Despre prejudecăţi

Postat la 4 februarie 2014 - in Scrise de Erismatici | Tu ce crezi?


La Erisma, oamenii îşi redescoperă esenţa şi ajung să vorbească cu pasiune şi cu naturaleţe despre ce gândesc şi ce simt cu adevărat. Şi, cum se întâmplă întotdeauna, despre orice ar vorbi, vorbesc de fapt despre ei. Azi vă oferim cu drag unul dintre discursurile cele mai bine primite de către elevii liceului Iulia Hasdeu cu ocazia examenului parţial la „Vorbire în public” al seriei Erisma 16. Vă invităm s-o cunoaşteţi pe Cristina Mihai printre rândurile unui discurs excelent despre prejudecăţi, aplaudat la scenă deschisă.

Câţi dintre voi v-aţi lovit până acum de prejudecăţi? Câţi dintre voi nu au auzit până acum sintagma “tinerii din ziua de azi… nu cunosc respectul, nu ştiu ce e aia muncă, sunt iresponsabili şi iraţionali” ? Nu vă frustrează de fiecare dată etichetarea aceasta pusă de străini care habar nu au cine sunteţi voi cu adevărat, care nu v-au întâlnit pană acum şi totuşi vă cataloghează astfel?

Eu una m-am săturat să nu mă respecte colegii şi partenerii de afaceri pentru că sunt femeie, sau sunt prea tânară sau prea scundă… M-am săturat de presiunile familiei mele referitoare la faptul că nu m-am căsătorit şi nu am copii până la vârsta asta… M-am săturat şi de remarcele participanţilor la trafic referitoare la cratiţa în faţa căreia ar trebui să stau şi m-am săturat de obsesiile pe care mijloacele media mi le induc cu privire la “imperfecţiunile” corpului meu. M-am săturat să îmi fie în continuu criticate alegerile făcute în toate aspectele vieţii mele – carieră, familie şi viaţă socială – doar pentru că nu mă încadrez în stereotipurile în care societatea a decis pentru mine că sunt acceptabile.

Simone de Beauvoir spunea că “nu ne naştem femei, devenim femei” iar eu aş îndrăzni să adaug că nu mai puţin e adevarată sintagma că “nu ne naştem bărbaţi, devenim bărbaţi”. Societatea a dezvoltat în timp nişte roluri pentru noi, precum rolurile de teatru, iar dacă deviem de la ele, suntem invariabil taxaţi şi pedepsiţi. Suntem distribuiţi în aceste roluri de la naştere, iar familia, comunitatea, şcoala, media, toate acestea ne spun cine şi cum ar trebui să fim, cum ar trebui să ne purtăm, ce să purtăm, ce meserii sunt ok pentru noi, până şi ce culoare ne defineşte! Sunt bărbat şi îmi place design-ul vestimentar? Gay! Sunt fată şi nu arăt precum modelele de pe coperţile revistelor glossy ? Looser! Am note mari în liceu sau nu am restanţe în sesiune? Tocilar! Vă sună vreuna din astea cunoscut?

O definiţie simplistă, dar în acelaşi timp foarte cuprinzătoare, spune că prejudecata este o opinie în absenţa oricărei dovezi sau argument (Michael Crichton, State of Fear). Suntem oameni şi suntem predispuşi să facem presupuneri bazate pe experienţa anterioară, iar dacă experienţa anterioară, chiar dacă nu este personală, este una negativă, probabilitatea să judecăm greşit este foarte mare. Există tot felul de prejudecăţi, există rasism, sexism, homofobie, xenofobie, etc., etc. … şi mai există prejudecăţi derivate din combinarea celor de mai devreme. Deoarece este puţin probabil să ne fi întalnit cu toate aceste situatii noi înşine, avem tendinţa să imităm comportamentul persoanelor cu rol de model pentru noi. Dacă tata crede că rromii sunt toţi hoţi, aşa trebuie să fie! A zis preotul din sat că protestanţii sunt oameni răi, el sigur ştie mai bine! Maghiarii…. ce să mai zic, toţi avem o părere despre maghiari, întrebarea este câţi dintre noi au vorbit vreodată cu unul!

Hannah Arednt a zis că fără prejudecăţi nu putem funcţiona, că trebuie să ne ghidăm cumva în interacţiunea cu ceilalţi, trebuie să avem ceva tipare la îndemână. DAR, în acelaşi timp, tiparele nu trebuie să ne fie cătuşe sau scuză ca să nu reflectăm asupra cazurilor particulare! Ştiu, lucrurile sunt greu de schimbat, dar este posibil, prin educaţie şi gândire liberă şi argumentată. Este dovedit că e necesar mai puţin efort mental să condamni pe cineva, decât să stai să gândeşti … şi de aceea vă îndemn pe toţi la un singur lucru: să ezitaţi !! Să ezitaţi atunci când opinia despre un lucru se formează prea repede sau sună deranjant de mult ca opinia celui mai bun prieten! Gândiţi, documentaţi-vă şi încercaţi să veniţi cu minimum 2-3 argumente care să o susţină şi apoi puteţi spune că este opinia voastră personală şi nepatată de prejudecată!

Cristina Mihai
Head of International Voice Sales
Romtelecom
Erisma 16

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 5.0/5 (3 Voturi)
Despre prejudecăţi5.053
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

Tu ce crezi?