Despre Noi

Postat la 9 decembrie 2009 - in Uncategorized | 2 Comentarii


Miki Gînju – Jurnal de antreprenor. Fragmente.

22 iulie 02 Discuţie despre educaţie cu Liviu şi cu Doruţu, la foc, pe plajă. Ne apucă dimineaţa, prindem răsăritul de soare, facem baie în mare. Dana, a doua zi, ne-o aruncă subtil din cort ”iar aţi globalizat până dimineaţă?”.

4 feb 03 Am o viziune: pe scaunul meu de la birou stă o băbuţă simpatică, coafată cu bigudiuri. Poartă ochelari şi vorbeşte încetişor şi piţigăiat despre planul de vânzări. Sunt EU, în prag de pensie. ORIBIL!

15 iulie 04 Vacanţă la mare, corturi, plajă, mare, bere, chitări …. Râdem mult, imens, cu poftă, pe înecatelea, pe plajă, în apă şi sub apă. Viaţă, Viaţă, Viaţă!

20 iulie 04 Discuţii prelungite pe malul mării cu Liviu şi cu Dana despre educaţie. Asta e ce-mi place, şi lor, la fel. Poate că asta ar trebui să fac. Dar CE în educaţie?

21 sept 04 Prima zi la Asebuss. Ne vorbeşte Deborah. Ne-a pus să spunem care credem noi că sunt cele mai mari frici ale omului, apoi a înşirat pe un ecran un top rezultat dintr-un studiu. Stupoare! Moartea e pe locul 4. Şi pe primul …, Doamnelor şi Domnilor, …, frica de a vorbi în public! Păi sigur, asta e! Că la început, când a trebuit să ne prezentăm fiecare, mi-a venit şi mie rândul şi m-am înroşit ca un furnal. Asta e! Ca să putem conduce trebuie să le vorbim oamenilor frumos, convingător şi natural, nu cu feţe roşii ca sfecla şi palmele transpirate! Cine, Doamne iartă-mă, să se lase condus de unu’ care face ca furnalul în faţa ta?!

10 oct 04 Evrika! Am IDEEA: o şcoală de leadership în care învăţăm întâi de toate să ne conducem pe noi, şi apoi cum să le vorbim oamenilor ca să se lase conduşi de noi. Nu mai am stare, asta trebuie să fac. Liviu a zis că ăsta e un proiect de viaţă şi că vrea să facă parte din el. Ne-am hotărât să facem un brainstorming ca să vedem cum ar trebui să arate programa.

20 oct 04 La Liviu, în grădină. Noi brainstormăm, Doruţu face mici. Discutăm proiectul. Ce ar trebui să înveţe un lider ca să poată conduce oameni? Răspunsuri: Să înveţe despre el. Să înţeleagă modelul cu care fiecare dintre noi percepem lumea. Să înveţe să scrie altfel decât la serviciu. Pe româneşte, cu un vocabular bogat, cu metafore şi comparaţii, aşa cum făceam odată la liceu. Să înveţe să îşi facă simţită prezenţa atunci când intră într-o încăpere sau când se află pe scenă. Să înveţe cum să-şi controleze emoţiile, dar fără să-şi piardă din naturaleţe. Să înveţe cum se scrie un discurs, norme, reguli, cum te adresezi publicului, şi să exerseze asta pe viu. Să înveţe să se aşeze corect într-un dialog, dar şi într-o dezbatere. Pe scurt: să înveţe cum să fie captivant, convingător, creativ, dezinvolt, dar să se păstreze pe el, să-şi păstreze autenticitatea. Şi toate acestea să fie învăţate prin jocuri şi exerciţii creative. Fără teme, fără multă teorie, cu exerciţii practice şi bună dispoziţie.E fantastic ce-a ieşit. E Şcoala vieţii mele!

1 dec 04 Şi acum ce să fac, ce urmează? M-am blocat. Nu ştiu cum să înaintez cu Şcoala…

1 iunie 05 La mare, la soare. Ştefan stă toată ziua în apă, se bălăceşte, râde, zbenguială maximă. A venit momentul să mai înaintez cu un pas. Ştiu ce trebuie să fac! Mă duc la Adi, el mă va scoate din impas. Dar va crede, oare, în ideea mea?

20 iulie 05 Gata, echipa partenerilor e completă, pornim proiectul. Ne-am aşezat la masă trei absolvenţi de EMBA: Georgiana, Cosmin şi cu mine, un profesor la MBA, Adi, un profesor la facultate, Liviu. Numai oameni cu carte. Îmi defilează prin faţa ochilor numai înţelepţi şi filosofi: Platon, Cioran, Obi-Wan Kenobi …plutesc. Sunt readusă brusc la realitate. Am primit sarcina să scriu planul operaţional, Cosmin se va ocupa de branding.

22 iulie 05 Cum se scrie un plan operaţional? Se scot din bibliotecă toate cărţile de la EMBA şi se înşiră pe masă. Pentru manualele din anul doi, se împrumută cărtile lui Doruţu. Cu toată informaţia în faţa ochilor, se construieşte planul. Mă felicit pentru că am cumpărat o masă de 10 persoane în sufragerie.

29 august 05 Întâlnire de construit programa. O aşezăm în 4 module de bază: Scriere Creativă, Tehnici Teatrale, Dialog şi Dezbatere şi Vorbire în Public, la care adăugăm module scurte: autocunoaştere, influenţă pozitivă, cultivare şi Branding Personal. Pornim în căutarea profesorilor.

25 oct 05 Wow! La Erisma au confirmat urmatorii prooo-feee-sooori: Mircea Cărtărescu şi Florin Iaru la Scriere Creativă, Oana Pellea şi Marian Popescu la Tehnici Teatrale, Robert Turcescu la Dezbatere, Sorin Vulpe pentru Dialog, Fredi Dumitrescu la Autocunoaştere, Liviu şi Cosmin la Vorbire în Public. Adi la modulul de Influenţă Pozitivă, Cosmin la Branding Pesonal şi Gabriel Liiceanu la Arta Cultivării.
Uuufff….am reuşit…urmează să….adoooorrrmm…

29 nov 05 Lansăm Erisma. La ora 19.00, la Sofitel. M-am îmbrăcat într-o rochie neagră, am aceesorii de argint şi foarte mult trac. Vin cam 200 de invitaţi la lansare. Va vorbi Cosmin, (l-am ales preşedinte) apoi eu, pentru că am avut ideea. Şi, după mine, dl. Gabriel Liiceanu. E clar, până se termină totul, o să mor de 20 de ori!
……………………………

Dragi colegi din lumea afacerilor,

Acest jurnal nu a fost scris niciodată, dar, dacă aş fi ţinut un jurnal, aşa ar fi arătat.
Acum Erisma a împlinit cincisprezece ediţii consecutive, iar în toamna lui 2013 porneşte cea de-a şaisprezecea. Profesorii noştri de acum sunt: Horia-Roman Patapievici, Ioana Pârvulescu, Adrian Titieni, Mugur Ciumăgeanu și Liviu Papadima. Despre noi veţi mai afla că jucăm în piese de teatru, facem filme, baluri, petreceri şi excursii, adica tot ce este necesar ca să rămânem cât mai mult timp împreună, să învăţăm unii de la alţii şi să ne bucurăm de întâlnirea aceasta. Dacă ceea ce facem v-a convins, vă aşteptăm şi pe voi la Erisma, primăvara sau toamna, fiecare după preferinţă!

Cu prietenie,
Miki Gînju
Membru fondator şi Director executiv Erudio

VN:F [1.8.8_1072]
Rating: 5.0/5 (4 Voturi)
Despre Noi5.054
Dă mai departe:
  • Facebook
  • LinkedIn

Comentarii

2 Raspunsuri la “Despre Noi”

  1. Armand la iunie 4, 2010 8:08

    Da, este in regula.

  2. coca la septembrie 20, 2010 20:30

    as vrea sa fiu si eu cu voi. imi ramin “doar” marea cu fosforei, video-clip-urile mult aplaudate, chitara, organizarea de vacanta, povestile copilariei si voi.

Tu ce crezi?